zondag 26 april 2009

Een vijg na pasen: was het goede woensdag, donderdag of vrijdag?

Onlangs kreeg ik de vraag naar het precieze verloop van de paasweek. Kort daarna kwam ik onderstaand stukje tegen. Verhelderend voor mij.
Daarom hieronder alsnog een vrije vertaling van een reactie door M. Russell op een post van Walter C. Kaiser Jr. De post van Kaiser zelf is op zich ook interessant. Je vindt dit alles hier.



De christelijke traditie ziet de vrijdag van de paasweek als de dag van Jezus' geboorte. Maar is die kalender puur een kwestie van overlevering, bijvoorbeeld te vergelijken met de (onbewezen) claim dat er slechts 3 wijzen zouden geweest zijn met kerst?
De paasweek moet in lijn lopen met de beelden van het Pascha, het Feest van de Ongezuurde Broden en het Feest van de Eerstelingen uit de Wet van Mozes. Christus, als het Lam van God, moet aan de voorwaarden voor het Paaslam voldoen.
Exodus 12 definieert het Pascha.
Dit is hoe alles netjes ineenpast als je de traditie opzijschuift en gewoon naar de Schrift kijkt.

10de dag van de maand Nissan (zondag) - selecteer het lam

** Joden moesten het lam voor het Pascha selecteren. Dan zouden ze het bij zich houden en het observeren om zeker te zijn dat het geen fouten of gebreken had.

** Jezus kwam de stad binnen. Het volk koos Hem uit als hun veelbelovende politieke redder. Maar - nog belangrijker - God koos Hem uit als het paaslam voor de wereld.


11de tot 14de dag van de maand Nissan (maandag tot donderdag)

** Dagen van observatie en onderzoek om het lam te beproeven

** Dagen die Jezus overdag grotendeels in de tempel(omgeving) doorbracht, waar Hij door iedereen geobserveerd en geconfronteerd werd, inclusief de religieuze leiders.

** Jezus onderging de meest uitputtende beproevingen gedurende de nacht en de vroege morgen van de donderdag, toen Hij 6 verschillende keren voor diverse autoriteiten gebracht werd. Uiteindelijk wordt Hij onschuldig en onberispelijk verklaard door Pilatus.


14de dag van de maand Nissan (donderdag) - dag van de voorbereiding

** Voor het einde van de dag (zonsondergang) moest Israël het lam doden en het pascha eten. Deze dag staat in de wet beschreven als de Dag van de Voorbereiding. Het bloed van het lam moest voor zonsondergang aan de deurposten gesmeerd worden.

** Jezus en zijn discipelen eten het pascha op woensdagavond. Omdat ze dit deden na zonsondergang, volbrachten ze de wet dat ze de maaltijd moesten eten op het Paasfeest. Een joodse dag loopt van zonsondergang tot zonsondergang, niet van middernacht tot middernacht zoals in westerse kalenders.

** Jezus werd gekruisigd op donderdag van 9 u. in de voormiddag tot 15 u. in de namiddag. Daardoor volbracht Hij de wet dat het lam gedood moest worden voor het eind van de Dag van de Voorbereiding.

15de dag van de maand Nissan (vrijdag) - Bijzondere sabbat of Feest van de Ongezuurde Broden

** Dit is de start van het Feest van de ongezuurde broden. In Lev. 23:6-7 is deze dag altijd een sabbat (of hij nu op zaterdag valt of niet).

** Johannes 19:31 maakt duidelijk dat vrijdag de dag was na de Dag van de Voorbereiding. Daarom was de vrijdag een bijzondere sabbat. Deel van de verwarring rond de kalender wordt veroorzaakt door deze opeenvolgende sabbats.

** Bovendien was het noodzakelijk dat de kruisiging op donderdag zou plaatsvinden in plaats van op vrijdag, in lijn met Jezus' verklaring in Matt 12:38-40 over het teken van Jona en het in de aarde zijn voor 3 dagen en 3 nachten.


16de dag van de maand Nissan (zaterdag) – Gewone sabbat

** Dit is een gewone sabbat


17de dag van de maand Nissan (zondag) – Feest van de Eerstelingen

** Dit is de start van het Feest van de Eerstelingen. Zeven weken (49 dagen) volgen en leiden naar een speciale sabbatviering.

** Jezus’ opstanding wordt ook wel de eerstelingenoogst van de uitverkorenen genoemd en van hen die zullen opstaan tot het eeuwig leven. Dit werd gevolgd door zeven weken waarin Jezus zijn aanwezigheid kenbaar maakte aan velen: de discipelen, de 500 in Galilea en vele anderen.

Zoals we dus zien is er een mooie harmonie tussen het prototype van het paaslam en de vervulling door Gods Lam.

Naar de kalender kijken

Het evangelieverslag is heel duidelijk dat de kruisiging plaatsvond op de Dag van de Voorbereiding (Markus 15:42, Lukas 23:54, Joh. 19:14,31,42).
Volgens die kalender werd Jezus gekruisigd gedurende de Dag van de Voorbereiding, terwijl het licht was, wat Exodus 12 definieert als de 14de dag van de maand Nissan.

Haarklieverij over de specifieke datum is futiel. Dit heeft geen betekenis voor iemands redding en zegt evenmin iets over de belangrijke leerstellingen van het geloof. Of het nu op donderdag of vrijdag was, de historische feiten blijven dezelfde: Jezus werd gekruisigd, begraven en stond op uit de dood voor zonsopgang op zondagmorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten